
Vis van de Maand: Zeeduivel
Februari 2022
Zeeduivel is een allemansvriend, de ideale vis voor wie niet van vis houdt.
De ideale vis voor wie niet van vis houdt
Het visvlees van de staart is zeer vast en smakelijk. Voor de bereiding moet u het sterke vlies, dat om het visvlees zit, verwijderen. Verder bezit zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden.
U kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren. Door zijn vaste structuur is zeeduivel ook uitermate geschikt om een BBQ-spies of stoofpotje te maken.

Gestoofde zeeduivel met venkel en chorizo
- 1 kg zeeduivel, ontveld met middengraat
- 200 g chorizo's
- 200 g spinazie
- 4 takjes rozemarijn
- 2 venkels
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl venkelzaad
- 1 borrelglaasje pastis
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 el gehakte walnoten
Venkel
Maak de venkel schoon en snijd in plakjes. Snijd de rode ui in grove stukken en de knoflook in fijne snippers.
Fruit de venkel aan in olijfolie in een stoofpot. Voeg de rode ui en knoflook toe. Roerbak tot de groenten glazig zijn. Kruid met de venkelzaadjes, peper en zout. Blus met pastis.
Zeeduivel stoofpotje
Leg de zeeduivel op de roergebakken groenten. Voeg de in plakjes gesneden chorizo en rozemarijntakjes toe.
Zet het deksel op de stoofpot en laat 10 à 12 minuten op een zacht vuurtje stoven.
Voeg daarna de goed gespoelde spinazie toe en laat nog een 3-tal minuten verder garen. Haal de zeeduivel uit de stoofpot en versnijd hem in 4 moten.
Afwerking
Verdeel de zeeduivelmoten, chorizo en groenten over de borden.
Strooi net voor het serveren de gehakte walnoten erover. Serveer met gekookte krieltjes.